Skip to main content

Szeretném bemutatni nektek, hogy mivel is foglalkozom mintatervezés kapcsán. A fényképből való mintatervezés egy kisebb részét teszi ki a tervezett mintáimnak, viszont annál érdekesebb a munkafolyamata. 🙂

1. fázis: Képkeresés

Itt szeretném megemlíteni, hogy az internet nem egy ingyenes képlelőhely, főleg nem, ha a képet eladásra szeretnéd felhasználni. Ezért javasolt a saját fotó felhasználása (én imádok virágokat fotózni) vagy olyan fotót kell keresni a neten, aminek szabad felhasználású licence van.

Hol találhatunk ilyet?

Az én egyik kedvenc helyem az Unsplash képtára: https://unsplash.com/
Az összes képet ingyen lehet használni személyes vagy kereskedelmi céllal is. Nem kell feliratkozni sehova, hogy letöltsd a képeket (ez a halálom 😀 ). Illetve nem kötelező a fotóst megjelölni, bár szép gesztus, ha valaki mégis megteszi. Amit viszont kikötnek, hogy a fotókat nem lehet eladni önmagukban, csak ha jelentősen módosítottad azokat.

A használata: szuper egyszerű, csak angolul rákeresünk az adott témára, ami számomra jelen esetben a tropical flower volt.

Végül a választásom egy Joshua Fuller @joshuafuller fényképre esett, amin ez a gyönyörű virág szerepelt:
https://unsplash.com/photos/osg-gqCxCus

A fotó eredeti állapotában by Joshua Fuller.

2. fázis: Fotómanipuláció

Mindenképpen szerettem volna, ha nem egy realisztikus fotó köszön vissza a mintámon, hanem egy művészibb változat, ezért a következő lépés, hogy gyönyörű ecsetvonásokkal borítsam be ezt a képet.

Ezt lehetett volna kézzel manuálisan is elérni, viszont az kismillió idő lett volna, plusz realisztikus festésben nem vagyok a legjobb. A másik megoldás egy filter használata.

Azt hiszem ma már nem kell bemutatnom a filterek világát, mindennapi használatban vannak azoknál, akik social médiára töltenek fel képet. Ezt is úgy képzeljük el, mint egy Instagram filtert, csak professzionálisabb megjelenést nyújt, hatalmas képeknél is működik és sokkal pontosabb és szebb dolgokat lehet vele elérni.

De…

Aki itt most arra gondol, hogy akkor ez milyen könnyű lehet, mert csak megnyomok egy gombot és lesz egy csoda képem, azt ki kell ábrándítsam, mert sajnos nem így működik. Minden kép más, ezért a filter minden képen máshogy működik. Jelen esetben kb. a 7. próbálkozásra lett meg az, amit szerettem volna, pedig vannak elmentett beállításaim. Minél nagyobb a kép, annál lassabban megy végig rajta a filter, hiába van elég RAM a gépemben. 1-1 filter végigfuttatása eltarthat akár 1 óráig is, a kép nagyságától és méretétől függően.

Ezen a képen nagyjából 5 órát dolgozott a gépem, mire ezt az eredményt elértem:

A fotó filterelés után.

3. fázis: Képszerkesztés

Képkivágás

Sokat fontolgattam, hogy a mintán legyen-e levél, de végül arra jutottam, hogy csak a virág szirmait szeretném felhasználni. Ezért fogtam és a szükségtelen részeket levágtam a képről, csak a virág maradt!

Kompozíció

A mintáim nagy része négyzet alapú, de természetesen ez sosem feltétel, hogy ismétlődjön egy minta. Ez egy személyes preferenciám, és sokan mások is így dolgoznak, ha körbenéztek a neten. 🙂

Erre a négyzet alapra helyeztem rá a képet, amit kicsit még vagdosnom kellett, hogy kitöltse a helyet.

4. fázis: Ismétlődés

Egyelőre ott tartunk, hogy van egy kis képünk, amin van egy szép festett virág, de ismétlődni még nem ismétlődik. Ahogyan az alábbi képen is láthatjátok:

A rosszul ismétlődő minta.

Fotómanipuláció

Ezután újabb fotómanipulálás következett, de már a komolyabb fajtából, itt nem csak egy filtert kellett beállítani, hanem oldalanként végigmenni és egymásba olvasztani a széleket. Ez a legnehezebb része a fotóból történő mintatervezésnek, de szerintem megéri a sok munkát. 🙂

Színkorrekció

A trópusi virágokat általában picit hidegebb színnel jelenítik meg, ezért én is alakítottam egy picit a színen, ahogy a végleges mintán látjátok is:

végleges ismétlődő virágos minta

A végleges hibátlanul ismétlődő, virágos minta.

Természetesen nem bírtam megállni, terveztem több színt is a mintából, és míg a minta maga tapétamintának készült, én úgy gondoltam, hogy miért ne mutathatnám be nektek textilen, méghozzá egy hölgy által viselve. 🙂 Íme:

többszínű minta textilen bemutatva

A tervezett trópusi minta, textilen bemutatva.

A minták (digitális fájlok) megvásárolhatók, akár külön vagy egyesével is! Nézz körbe a mintakatalógus oldalamon:

Irány a mintakatalógus!
Polyák Zsóka

Gyerekkorom óta imádok rajzolni, alkotni és kreatív dolgokat készíteni. Ezért végül hivatásomnak is ezzel kapcsolatos foglalkozást választottam. Grafikus vagyok, aki nagyon szeret tervezni, de méginkább illusztrálni. :)

Szólj hozzá

Close Menu

Wow look at this!

This is an optional, highly
customizable off canvas area.

About Salient

The Castle
Unit 345
2500 Castle Dr
Manhattan, NY

T: +216 (0)40 3629 4753
E: hello@themenectar.com