Skip to main content

Szeretném nektek bemutatni a legújabb terméket a palettámon, méghozzá a varrd magad erdei állatkák legelső darabját, ezt az apró rénszarvas babát. Ma ennek az apróságnak a kézzel való varrását teszteltem, ezt láthatjátok ebben a blogbejegyzésben.

kitömött rénszarvasok

Balra a géppel varrt, jobbra a kézzel varrt rénszarvast láthatjátok.

Tudom, hogy nincs mindenkinek lehetősége varrógéppel varrni, ezért mindenképpen szerettem volna letesztelni, hogy milyen a terméket kézzel megvarrni. Vajon lehet-e ilyen pici állatkát tömni anélkül, hogy szétszakadna a cérna/anyag a betöltésnél? Lehet-e úgy varrni, hogy a tömőanyag ki ne potyogjon a kézi varrás után? Milyen fajta/mennyire kis szemcsés töltőanyagot bír maga az anyag? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tettem fel magamnak tervezés közben. A válaszokért olvass tovább!

Varrás előkészítése

Méretek
Egy 10cm magas és 4,5-6cm széles (szarvnál 6cm) apróságról beszélünk, ami egy textil mintatervnek indult. Végül tömhető, varrható állatkává nőtte ki magát.

Anyag
Az anyag strapabíró, sűrű szövésű. Nem elasztikus, ezért könnyű varrni. Mosása általános 40°C fokban történik. A textilt nem szükséges avatni felhasználás előtt.

Vágás
Mivel saját design alapján nyomtatódik az anyag (magyar design, magyar nyomtatás ? ), ezért szerencsére volt lehetőségem rá vágójelet tervezni, így könnyen ki tudod vágni az erdőlakót a körvonal mentén.

Cérna és tű
Normális vastagságú cérnát használtam. A cérnát duplán szedve, hogy tartósabb legyen a varrás. A cérna hosszára én azt mondanám, hogy egy 60cm hosszúság kell hozzá, de ez mindig függ az öltések nagyságától. Tűből igyekeztem annyira vékonyat választani, amennyire csak tudtam.

Öltések sűrűsége
A képen láthatjátok az öltések nagyon picik, méghozzá a 2mm-t nem haladják meg. Ez azért fontos, hogy mikor kifordítjátok a babát, akkor a töltőanyag ne potyogjon ki.

Varrás

Az első lépés, hogy kivágjuk a figuránkat az anyagból. Ezután a színes oldalát befelé fordítva összetűzzük őket, hogy az anyag ne mozogjon el varrás közben. Én nem akartam sok gombostűvel szórakozni (borzasztóan béna vagyok, agyonszúrtam volna magam), úgyhogy egy csipeszt használtam erre a célra. Bármit használhattok, a lényeg, hogy a két anyag ne mozduljon el egymásról.

Mivel az anyag minimálisan átlátszik, ezért látni, hogy hol van a varráshoz bejelölt vonal. Tesztelés után most úgy hiszem, hogy ez a vonal teljesen feleslegessé vált, sőt volt, hogy csak zavart a varrásnál (ha picit is mellé öltesz, akkor a vonal kívül látszani fog), így a későbbiekben meg fogom szüntetni.

varrd magad rénszarvas

A két darab textil rögzítését egy csipesszel és egy (nagyon veszélyes) gombostűvel oldottam meg.

Amikor elkezdtem a varrást, nem vettem figyelembe, hogy hol fogom tömni…hát bizony a szarvasnál az egyik legrosszabb helyet választottam kezdésnek. Leírom, hogy okuljatok belőle, javaslom az alján kezdeni a varrást, így a tömőlyuk is oda fog esni. Egyszerűen könnyebb lesz tömni.

Laposöltés közelről

Laposöltés közelről. Illetve azt is láthatjátok, hogy az anyag mennyire foszlik.

Kifordítás előtti állapot.

Kifordítás előtti állapot.

A varrást egy vonalban, folytatólagosan, egyenlő megszakításokkal varrt, laposöltéssel csináltam (előöltésnek vagy fércnek is hívják), amíg el nem értem a tömőlyuk helyéig. Attól függően hagyjatok ki neki helyet, hogy mi kerül a testébe és arra is figyelni kell, hogy ezen a lyukon fogjátok az állatkát kifordítani a színére. Én tudtam, hogy a rénszarvast mivel fogom megtölteni, elég volt annyi helyet hagynom, hogy egy tölcsér beleférjen. Ha nagyobb méretű töltőanyaggal dolgoztok, akkor javaslok ~3cm-t kihagyni. Szivaccsal is próbáltam, és szenvedés volt pici lyukon betömködni.

kifordított rénszarvas

Kifordítás utáni, tömés előtti állapot.

Tehát kifordítottam a textilt a színére, és megtöltöttem a számomra megfelelő töltőanyaggal. Ezután már csak annyi volt a teendő, hogy bevarrom a lyukat. A kézi varrás előnye, hogy tudunk rejtett öltést használni, így tehát nem fog látszódni a befejezés helye. Megjegyezném, hogy a rejtett öltés egy kicsit haladóbb fokozatú öltés, de kis gyakorlással gyorsan elsajátítható. Ha mégsem ezt az öltési típust választanátok befejezésnek, akkor végképp javaslom, hogy kezdjétek a baba alján a varrást, így kevésbé fog látszódni a záró varrás.

Készen is lettünk, íme a befejezett rénszarvasunk. Köszönöm, hogy velem tartottál!

rénszarvas sóbaba

A rénszarvas tömött pocakkal.

rénszarvas hátulról

A rénszarvas hátulról, cuki farokkal.

Töltőanyag

Töltés sóval
A képen látható rénszarvas sóval van megtöltve. Igen, sóval! Az eredeti ötletem az volt, hogy melegíthetős sóbabát csinálok, ami jó kicsiknek-nagyoknak is, hiszen a fülfájás nem válogat. Fontos viszont, hogy ebben a formában nem lesz mosható! (Egyébként teszteltem fülfájásra is, nagyon szuper! Pont beillik egy felnőtt füle alá a fültőhöz. Mikrózható. 🙂 )

Töltés szivaccsal
Tesztelve lett még sima darabolt szivacstörmelékkel, szuperül működik azzal is és a formáját is jobban megtartja.

Mivel tölthetitek még meg a bendőjét?
Szerintem jól működhet még a vatelin, a szárított bab vagy borsó, illetve kaptam egy nagyon jó tippet, amit melegíteni és mosni is lehet, és az pedig a szárított meggymag.

Van más ötleted a töltésre? Kérlek oszd meg velünk!

Von-Rabbit-Design-nyilakImádom a varrd magad termékeket! És hogy mire jöttem rá a tervezés közben? Tervezni méginkább imádom őket! Szívesen vállalok egyedi tervezést is, más ötletei alapján. Keress bátran e-mailben az info@vonrabbitdesign.com címen, írj a kapcsolati űrlapon vagy keress meg Facebookon!

Írok üzenetet!
Polyák Zsóka

Gyerekkorom óta imádok rajzolni, alkotni és kreatív dolgokat készíteni. Ezért végül hivatásomnak is ezzel kapcsolatos foglalkozást választottam. Grafikus vagyok, aki nagyon szeret tervezni, de méginkább illusztrálni. :)

Szólj hozzá

Close Menu

Wow look at this!

This is an optional, highly
customizable off canvas area.

About Salient

The Castle
Unit 345
2500 Castle Dr
Manhattan, NY

T: +216 (0)40 3629 4753
E: hello@themenectar.com